create a website

VRIJDAG 17.00 - 17.45 club nine
Opening & Interviews Engels gesproken

Voodoo To Go laat met trots de rijke voodoocultuur en haar verhalen horen en zien met muziek, dans, kunst, lezingen en een seminar. Aan de start van het festival stelt kunstenares Mathilde ter Heijne vragen over de mythes rondom het zo verkeerd begrepen geloof, de relaties van de artiesten met de voodoo cultuur en over de ‘libatie’ waarvan het publiek vanavond deelgenoot wordt. Ze gaat in gesprek met de priester, artieste Azizaa en Leopold Ekue Messan, voorzitter van de Stichting Voodoo to Go en organisator van het festival.

VRIJDAG 19.15 - 20.15  cloud nine
Inleiding & Libatie met aansluitend
Tambours Sacrés du Togo meets Apinti Togo / Suriname

Voodoo is gebaseerd op respect voor de natuur waarin alles een ziel heeft. Samen met het publiek en artiesten roept priester Togbé Amedegnato in de ‘libatie’ - een voodoogebed met dans - de voorouders en geesten aan om bescherming te vragen, voor het festival en haar publiek. Laten we het samen beleven, en in harmonie blijven met de elementen van de natuur die ons voeden, kleden, verzorgen en ons alles geven om ons te kunnen ontwikkelen.

Aansluitend wordt het concertprogramma geopend met het belangrijkste instrument van voodoo: de drums. Percussie en zang zorgen voor trance waarbij mensen spreekbuis worden van een god. Ook in de Surinaamse winti is dat het geval, want dat geloof wortelt voor een belangrijk deel in voodoo. Bij deze ontmoeting tussen de drums uit Togo en Suriname zal onder meer de heilige agida centraal staan: een soms wel drie meter lange drum die in beide landen wordt bespeeld.

VRIJDAG 20.45 - 21.45 cloud nine 
Akua Naru USA

Scherpe, classic hiphop vermengd met jazz en soul. Akua Naru wordt ook wel vergeleken met Lauryn Hill en Erykah Badu. Vergelijken is eigenlijk overbodig zodra je haar flow hoort, die zuigt alle aandacht op. Maar oké, toch nog even wat name dropping omdat het rijtje zo veelzeggend is: ze werkte samen met Tony Allen, Christian Scott, Questlove en Cody Chestnutt. Van die kwaliteit dus. Bij de lancering van haar album 'The Miner's Canary' plaatste ze foto's van een voodooritueel. Sommige fans schrokken, maar op Voodoo To Go zal blijken hoe essentieel deze onbekende kant van Akua Naru is voor haar muziek.

VRIJDAG 22.20 - 23.20 cloud nine 
Togo All Stars TOGO

In de afrobeat van Fela Kuti zit al behoorlijk wat voodoo, maar de Togo All Stars onderstrepen die invloed nog wat dikker. De goden die dansen op deze ritmes moeten wel de meest funky goden denkbaar zijn. Voodoo To Go haalt, samen met festival Into The Great Wide Open, de band voor het eerst naar Europa ter gelegenheid van hun eerste album (bij Excelsior Recordings) vol stuwende blazers en heftige percussie. De belangrijkste ontdekking van de band is de jonge zangeres Bellavi. Terwijl in afrobeat vrouwen doorgaans achtergrondzangeressen zijn, schittert zij op de voorgrond. Dat is geen toeval: ook voor Togolese voodooceremonies moeten beide seksen in evenwicht zijn. Met Togo All Stars komt een nieuwe afro-funksensatie naar Europa.

VRIJDAG 23.30 - 01.00 cloud nine 
Val Jeanty Haiti

Scherpe, classic hiphop vermengd met jazz en soul. Akua Naru wordt ook wel vergeleken met Lauryn Hill en Erykah Badu. Vergelijken is eigenlijk overbodig zodra je haar flow hoort, die zuigt alle aandacht op. Maar oké, toch nog even wat name dropping omdat het rijtje zo veelzeggend is: ze werkte samen met Tony Allen, Christian Scott, Questlove en Cody Chestnutt. Van die kwaliteit dus. Bij de lancering van haar album 'The Miner's Canary' plaatste ze foto's van een voodooritueel. Sommige fans schrokken, maar op Voodoo To Go zal blijken hoe essentieel deze onbekende kant van Akua Naru is voor haar muziek.

VRIJDAG 01.00 - 02.00  cloud nine
DJ Bertú du Togo tropical funk

Al sinds de jaren ‘80 in de ban van Afrikaanse ritmes en funk, heeft DJ Bertú een mooie collectie opgebouwd van platen uit alle windstreken. Met een dampende set van funky ritmes uit Benin, Togo en Haïti sluit hij de eerste avond van het festival af. Bertú is een graag geziene gast bij TivoliVredenburg en hij draaide o.a. bij Rasa en festivals als Lowlands, le Guess Who?, Music Meeting en Oerol. Met DJ Safri vormt hij ook het DJ- collectief Afroodoo.

ZATERDAG 14.00 - 14.30 en 14.45 - 15.15 club nine 
Aguessi het meisje en de bos spirit
Foret Sacrée  kinderprogramma

Met dans, zang en drums neemt de Afrikaanse dans- en muziekgroep Forêt Sacrée de kinderen mee in het beroemde Afrikaanse verhaal van bosgeest Aguèh, die de dochter van de houthakker ontvoert. Niet eng, wel een verhaal over respect voor de natuur en respect voor jezelf en anderen. Om de dochter terug te krijgen moeten de kinderen allerlei rituelen opvoeren met dans, percussie en zang. Want het is natuurlijk vooral bedoeld om lekker mee te doen: de kinderen zijn zelf de beste voodoodrummers, -zangers en -dansers.

ZATERDAG 16.00 - 18.00 club nine 
Seminar de onbekende invloed van voodoo op populaire muziek
Engels gesproken

Blitz the Ambassador, Afia Mala, Val Jeanty en Azizaa gaan met elkaar en het publiek in discussie over de enorme, maar onbekende, invloed van de voodoocultuur op popmuziek, jazz, blues, salsa enzovoorts. Het seminar wordt geleid door muziekjournalist Leendert van der Valk (oa NRC) die ook een presentatie geeft over zijn boek 'Voudou' waarvoor hij van New Orleans via Haiti en Suriname naar West-Afrika ging. Het boek dat dit jaar verscheen met een soundtrack laat de voodoo-invloed zien op bijvoorbeeld Nina Simone, Celia Cruz, John Coltrane, D'Angelo, Buena Vista Social Club en nog veel meer.

* dit onderdeel is gratis toegankelijk

ZATERDAG 19.40 - 20.40 cloud nine
Inleiding door Tania Monteiro met aansluitend 
010 Kawina Suriname

De Afrikaanse goden zijn in Nederland dichterbij dan je wellicht verwacht. Rotterdams eigen 010 Kawina laat horen hoe sterk de invloed van het winti-geloof in de Surinaamse muziek is. Dat doen ze niet alleen met traditionele wintimuziek, maar ook in de moderne kaskawina, waarin je ook stuiterende soca hoort. Probeer niet te verdwalen tussen de vele opzwepende ritmes. Of juist wel.

ZATERDAG 21.25 - 22.40 cloud nine 
Blitz the Ambassador Ghana / USA

In zijn raps kun je de New Yorkse traditie van bijvoorbeeld Nas en The Roots terughoren, maar Blitz the Ambassador voegt er iets aan toe: zijn Ghanese afkomst. Die trekt hij zelfs nog verder door en laat zo naast highlife en afrobeat ook invloeden vanuit Zuid-Amerika en New Orleans horen in zijn muziek.

Op zijn nieuwste album Diasporadical komen heel wat voodoogoden voorbij, steeds dansend op een mengeling van rauwe hiphopbeats, blazers en elektronica. Voodoo To Go is trots om een van New Yorks meest opwindende rappers op het festival te verwelkomen.

ZATERDAG 22.40 - 23.40 cloud nine 
Azizaa & Val Jeanty Ghana / Haiti

Op deze avond worden de Haitiaanse voodoobeats van dj Val Jeanty ingekleurd door de confronterende raps van Azizaa. De twee kennen elkaar uit New York maar Azizaa komt oorspronkelijk uit Ghana. Daar haalt zij ook de inspiratie van het voodoogeloof vandaan. Ze noemt zich Black Magic Woman of Voodoo Pussy en gaat de confrontatie niet uit de weg. Maar haar harde teksten kan ze ook zwoel en hypnotisch voordragen. Ze slaat een brug tussen Afrika en de westerse wereld en tussen traditie en vernieuwing. Met de van oorsprong Haitiaanse dj Val Jeanty presenteren ze de Gede Party: de rauwe viering van de gede-geesten die staan voor de dood, maar ook voor vruchtbaarheid.

VRIJDAG 22.20 - 23.20 cloud nine 
DJ Ras Sjamaan AFRO sounds

Deze Sjamaan neemt je mee op een swingende muzikale reis van traditie tot moderne dance met reggae, dancehall, afrobeat & afrohouse muziek. Al meer dan 10 jaar toert DJ Ras Sjamaan met zijn AFRO sounds naar feestjes en festivals in Nederland en Europa, maar ook in Afrika waar hij vooral populair is in Gambia.

ZATERDAG doorlopend in club nine
Film: Diasporadical Trilogìa

Rapper Blitz the Ambassador uit zich ook graag in film. Van drie videoclips maakte hij één film waarin we de reis van een voodoogeest volgen door de Afrikaanse diaspora. Van Ghana naar Brazilië tot in de New Yorkse metro.

ZONDAG 13.00 - 13.40  club nine
Lezing The importance of Women in Voodoo Tradition
Engels gesproken

Dana Rush onderzoekt, doceert en cureert Afrikaanse diasporakunst en schreef onder andere het boek 'Vodun in Coastal Bénin: Unfinished, Open-Ended, Global'. Zij licht toe hoe in Vodun geesten en mensen elkaar weerspiegelen, in het bijzonder vrouwen en vrouwelijke geesten, zoals 'Mami' en 'Maman'. Maar ook mannen die zich als vrouwen manifesteren in de geestenwereld.

Birgit Meyer, hoogleraar religiewetenschap aan de Universiteit Utrecht richt zich in baanbrekend onderzoek veelal op Afrikaanse religie en cultuur en kreeg twee jaar geleden de Spinozaprijs toegekend. Zij licht toe het christendom heeft bijgedragen aan het negatieve imago van priesters en priesteressen, in film en videoclips vaak nog eens benadrukt. Meer recentelijk wordt dit stereotype aangevochten in het werk van artiesten als Azizaa.

De Frans-Beninese kunstenares Sica Christelle Yaovi uit Benin eert in haar werk de voodoocultuur. In de UNESCO Africa Week 2017 toonde ze werk geïnspireerd op koningin Hangbé van Dahomey, de enige koningin die Benin ooit heeft gehad. 

ZONDAG 14.00 - 15.00 plein (6e etage) 
Voodoo To Go Fashionshow

De vier elementen van de natuur - water, vuur, aarde en lucht - hebben in het voodoogeloof naast een eigen ceremonie en muziek ook een eigen kleur: fashion! 

Designer en kunstenaar Stella Atal (Parijs/Oeganda) eert 'Mami Wata' (moeder water), de geest van water en een van de meest krachtige godinnen binnen het Voodoo geloof, in een combinatie van bodyart en Afrikaanse jurken. Mooi, beschermend, verleidelijk en potentieel dodelijk. 

De unisex 'Voodoo Collectie' is gecreëerd door Togoleese designers en eert de regenbooggeest Houèdo, de enige geest in de Voodoo, van wie de sexe onduidelijk is.

Het nieuwe inspirerende fashionlabel Zahriyah toont een collectie gemaakt door vrouwen uit Ghana en Togo en mede ontworpen door Samira en Tania, die genomineerd werden voor de ASN Wereldprijs 2016. Met hun label Zahriyah eren zij de 'Warrior Queen Amina of Zaria' (Nigeria). Zes Eritrese modellen met vluchtelingenstatus tonen de collecties op de catwalk.

ZONDAG 15.00 - 16.15 cloud nine
Inleiding door Tania Monteiro met aansluitend 
Catching Cultures Orchestra & Vood'Four Nederland / Benin

Het Utrechtse Catching Cultures Orchestra staat open voor nieuwe ontmoetingen. Ze speelden al vaak met musici uit de Arabische wereld, nu storten ze zich volop op de West-Afrikaanse voodoo. Daarbij gaan ze de dialoog aan met de brassbroers Ahouandjinou. Zij komen uit een van de belangrijkste muzikantenfamilies van Benin en zijn een vaste waarde in de blazerstraditie van het land die de link legt tussen bijvoorbeeld West-Afrika en New Orleans jazz. Samen vormen ze Vood'Four. Voor hun is de brasstraditie onlosmakelijk verbonden met de voodooritmes van Benin.

ZONDAG 17.00 - 18.30 cloud nine 
Vaudou Game invites Afia Mala TOGO / FR

De band van Peter Solo behoeft nauwelijks meer introductie onder liefhebbers van funk en afrobeat. Vaudou Game is zonder twijfel een van de beste funkbands van het moment en dat komt niet in de laatste plaats door de voodooritmes die ze gebruiken. Solo maakte zijn Franse bandleden wegwijs in de voodoomuziek waarmee hij opgroeide in Togo, maar tegelijk klinkt James Brown in alles door.

Peter Solo zal deze keer de microfoon delen met Afia Mala, een van de populairste zangeressen van West-Afrika. Hier in Europa kennen we haar nauwelijks, maar dat zal na Voodoo To Go veranderen. Thuis wordt ze genoemd in het rijtje zangdiva's van Angelique Kidjo en Oumou Sangare. Ze is op hoog niveau ingewijd in voodoo en legt in haar muziek de link met Cuba waar de Afrikaanse goden ook een belangrijke rol spelen. Ze toerde jarenlang met de Cubaanse groep Aragon. Een deel van haar nieuwe werk wordt opgenomen met Vaudou Game. Voor het eerst is dat nu al in Europa te horen.

VRIJDAG & ZONDAG doorlopend in club nine
Film: VODOU HEALER by Henning Christoph

Henning Christoph is directeur van het museum Soul of Africa in Essen en documentairemaker. Hij deed onderzoek naar voodoo in landen als Benin en Haiti. In zijn meest recente film volgt hij Papa Joe ‘The Vodou Healer’, een voodoo priester die opgroeide in de suburbs van North Carolina. Als jonge man verhuisde Papa Joe naar New York en kreeg een baan als onderzoeker op Wall Street. De ontmoeting met een Haïtiaan in de Bronx die hem in de voodoo introduceerde was een keerpunt in zijn leven. Nu is Papa Joe een vaderfiguur en patriarch voor eenieder die op zoek is naar bescherming, genezing of advies.

VRIJDAG & ZATERDAG tijdens concerten | ZONDAG tijdens modeshow 
bodypainter Serge Kponton

In zijn portrettenserie (un)masked zag Serge Kponton bodypainting sessies als ritueel waarin buitengewone vrouwen hun buitengewone karakter aan hem onthullen. "Ik creëer een masker en rituele versiering die hen sublimitiseert en hun ware identiteit onthult."

Tijdens Voodoo To Go kiest Serge Kponton op vrijdag en zaterdag modellen onder de artiesten, mensen van de organisatie en uit het publiek. Op zondag dragen de modellen op de catwalk van de modeshow zijn werk.

sergekponton.com

ALLE DAGEN doorlopend
expositie Sica Christelle Yaovi 

"My painting tells my story. The story of each person, a connection between every person’s story. A patchwork of lives. A palette of emotional colors. My art counts sings of our common memories, common tragedies, and the magic of our common hope that resides in life. The world of light…"

De Frans-Beninese kunstenares Sica Christelle Yaovi uit Benin eert in haar werk de voodoocultuur. Recent exposeerde ze op de UNESCO Africa Week 2017.

Sica Christelle Yaovi is aanwezig bij de opening op vrijdag en geeft een lezing op zondagmiddag met gelegenheid om vragen te stellen over haar werk.